Erja Lyytinen Band; dynamisch & energiek @ Muziekzolder

Donderdag 03 Oktober 2024 jl. speelden Erja Lyytinen en haar band op De Muziekzolder van Maasdijk. Tekst en foto’s door oud-vrijwilliger Johan Sonneveld gemaakt voor zijn Lets Get Live Blog en gedeeld met TBA? (waarvoor hartelijke dank!!).

Hoe vervelend zijn besloten avonden met toffe artiesten van naam? Zeer vervelend! Maar niet wanneer je er bij aanwezig mag zijn! Elke eerste donderdag van de maand is het weer blues tijd! Deze avond 3 oktober is het een speciale avond, de Maasdijkse Muziekzolder viert haar 15 jarige jubileum!

Erja (Anneli) Lyytinen is een Finse blues gitariste, zangeres en songwriter, die internationaal geroemd wordt om haar uitzonderlijke talent op de elektrische gitaar en haar krachtige stem. Ze staat vooral bekend om haar beheersing van de slide guitar.

Lyytinen werd geboren op 7 juli 1976 in Kuopio, Finland, en werd al op jonge leeftijd beïnvloed door verschillende muziekstijlen. Haar passie voor de blues begon toen ze kennismaakte met de muziek van iconen zoals Robert Johnson, Elmore James ,en Bonnie Raitt. Gedurende haar carrière heeft ze deze invloeden gecombineerd met haar eigen unieke geluid en stijl, wat haar tot een van de meest gewaardeerde hedendaagse bluesartiesten maakt.

Erja Lyytinen is de bandleider van de Erja Lyytinen Band, waarmee ze de internationale podia betreedt. Ze wordt begeleid door: Heikki Saarenkunnas – basgitaar en Jesse Lehto – drums.

Erja Lyytinen wordt vaak geprezen om haar veelzijdigheid op de gitaar en haar vermogen om verschillende invloeden te combineren binnen de blues. Lyytinen slaagt erin om klassieke bluesgeluiden te combineren met moderne rockelementen, wat haar muziek toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Naast haar gitaarvaardigheden heeft ze ook een indrukwekkende stem. Haar krachtige en expressieve stem vult de melancholische, soms ruige sound van de gitaar met vloeiende, expressieve solo’s aan. Dit alles maakt haar optredens zeker in de setting van de Muziekzolder, dynamisch en energiek.

De chemie tussen de bandleden is duidelijk te merken tijdens hun liveoptredens, waar improvisatie en technische beheersing een belangrijke rol spelen. De ritmesectie, met Saarenkunnas op bas en Lehto op drums, legt een solide fundament neer waarop Lyytinen haar expressieve gitaarwerk kan laten bloeien.

Erja heeft door de jaren heen een uitgebreide discografie opgebouwd, met meerdere albums die goed ontvangen zijn. Ze heeft samengewerkt met diverse internationale bluesartiesten en heeft erkenning gekregen voor haar werk. In 2017 werd ze uitgeroepen tot de “Best Guitarist” tijdens de European Blues Awards, wat een bevestiging is van haar status als één van de betere bluesgitaristen van haar generatie.

Enkele van haar opvallende albums zijn: Dreamland Blues (2006), Voracious Love (2010), Stolen Hearts (2017), Another World (2019), Wildflower (2022) en haar laatste wapenfeit is het live album Diamonds On The Road welke in 2023 uitkomen is. Haar albums tonen een brede muzikale variatie, van traditionele bluesnummers tot meer moderne en experimentele tracks.

Erja Lyytinen is een uitzonderlijke muzikante die zowel met haar gitaarspel als haar zang diepe indruk maakt. Samen met haar band blijft ze de grenzen van het genre verkennen en vernieuwen, terwijl ze trouw blijft aan de tradities van de blues.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: