King Of The World – Get Up, Get Down & Get With It

Album: Get Up, Get Down & Get With It
Artist: King Of The World
Record Label: Eigen Beheer
Release Date: 04/10/2024

Recensie: Nicolette Johns

Photocredits: promoshots, Ferry C. Alblas

Op dierendag (vrijdag 04.10.24) komt ‘ie uit, de nieuwe en als ik goed geteld heb achtste schijf van de ‘beesten’ van de funky, soulish blues: King Of The World onder de titel ‘Get Up, Get Down & Get With It’. Wàt een plaat is dit geworden zeg! Nadat er eerder deze zomer de live registratie van het jubileum concert in De Boerderij van Zoetermeer op cd én dvd werd uitgebracht nu dit tien tracks tellend nieuw album waarvan slechts drie covers.

Voor wie KOTW nog niet kent – onvoorstelbaar – stel ik de bandleden aan u voor. Frontman en zingende bassist is Ruud Weber, Govert van der Kolm is de toetsenist/vocalist en showstopper van de band; de twee nieuwe bandleden die toch alweer vijf jaar mede het smoel van de band bepalen zijn drummer/zanger Marlon Pichel en de Belgische gitarist/vocalist Stef Delbaere.

King Of The World wordt al twaalf jaar gezien als de top van de Nederlandse en Europese rootsmuziekscene. Met de release van ‘Get Up, Get Down & Get With It’ wordt er echter een ander pad bewandeld. De nieuwe schijf bevat tien minutieus goed gecomponeerde nummers waarvan de tekst van zes nummers geschreven werd door Ruud Weber, één kwam er voor rekening van Marlon Pichel en wordt de nadruk gelegd op de diverse goede zangers die KOTW rijk is.

Ik hoef het niet onder stoelen of banken te steken…..was ik al bij mijn eerste kennismaking met King Of The World – toen nog met drummer Fokke de Jong en gitarist Erwin Java – vét gecharmeerd van de stem van frontman/bassist/zanger Ruud Weber inmiddels heeft de sympathieke frontman wat mij betreft een concurrent gevonden in drummer/zanger Marlon Pichel. Op dit album vinden we ook twee gasten; het zijn de in de US vertoevende Britse gitarist Matt Schofield en zijn partner zangeres Christine Tambakis uit de Big Apple. Deze samenwerking is ontstaan doordat Schofield meerdere malen King’s Rhythm Crew als begeleidingsband koos tijdens zijn Europese tours.

Het album telt naast een aantal lekkere funky en bluezy songs ook twee mooie ballads; ‘Devil Woman’ uit de pen van Marlon Pichel voortgevloeid en ‘One More Night’ waarvan Ruud Weber de tekst schreef als ode aan hun veel te jong overleden soundtechnieker Arjan van Dijk. Alle muziek voor de ‘originals’ werd in collaboratie van bandleden Govert van der Kolm, Stef Delbaere, Marlon Pichel en Ruud Weber gecomponeerd.

Albumopener:

‘In Between The Lines’ is zoals u bovenstaand beluisteren kunt een waardige opener waar gitarist Stef Delbaere heerlijk de ruimte krijgt zijn gitaarskills te etaleren, de body wordt gebracht door de indrukwekkend getalenteerde Govert van der Kolm op de toetsen.

De tweede track op het album is de gastperformance van Christine Tambakis, een in de jazzscène van New York gelauwerde zangeres die hier een soulvolle vertolking van Tina Turner’s ‘Black Coffee’ ten gehore brengt. De backing vocals van de mannen zijn heerlijk smooth en de beheerste gitaar van Delbaere geeft me de rillingen over de rug. De groove komt alweer van het klavier van Dordtenaar van der Kolm. Fijne vertolking!

Net als Christine Tambakis is haar partner Matt Schofield ook al jaren een van de bevriende musici die de band door de jaren heeft weten te maken. ‘Back In My Hometown’ gezongen door Ruud Weber wordt dan ook stijlvol gelardeerd door de wereldberoemde gitarist Matt Schofield. Fijne song met een jazzy inslag met een swingende orgelpartij, heerlijk!

Tja en dan ‘Devil Woman’ geschreven en gezongen door drummer Marlon Pichel die inmiddels met z’n eigen band ook volle zalen trekt. Ik ben fan dat is inmiddels publiek geheim. Ook deze ballad heeft weer die oude vertrouwde soul invloed waar Marlon’s repertoire voor staat, zijn stem – smooth en meeslepend – klinkt inmiddels zo vertrouwd. De bass van Ruud Weber en het tot meedeinen uitnodigende orgel zijn zo mooi!

De tekst van titeltrack ‘Get Up, Get Down & Get With It’ is weer van de hand van bassist Ruud Weber, het is een lekkere aansporend dansbaar nummer. De piano die van der Kolm hier bespeelt zou zo uit een joint in New Orleans kunnen komen. Bovendien wat te denken van die jonge Stef Delbaere die hier speelt of hij al jaren de clubs van Chicago afstruint, top voorbeeld van een hele fijne samenwerking tussen jong talent en ervaring…..

De verrassende keuze en misschien wel de ‘odd one out’ op dit album is de gospel ‘Brand New Day’ van gast-vocaliste Christine Tambakis dat oorspronkelijk uit het oeuvre van Ruthie Foster komt. Ik geloof niet dat ik Christine dit nummer eerder bij de live optredens van KOTW en/of Matt Schofield zag vertolken. Gospel is natuurlijk niet ver verwijderd van de rhythm ‘n blues en al zéker niet als je bedenkt dat de hier glorieuze orgelklanken worden gespeeld Govert van der Kolm die ook gospelkoren dirigeert. Tijdens het beluisteren klap ik vrolijk mee voor een ‘Brand New Day’.

‘Keep The Fire Burning’ is alweer een song gezongen door Ruud Weber met hulp van de andere mannen die de koortjes vakkundig inzingen. Naast dat Delbaere en van der Kolm hun zoetgevooisde stemmen laten horen kunnen we ook hun behendigheid in de gitaarsolo en orgelsolo beluisteren. Hele fijn nummer mannen!

‘Walk That Walk’ is een van mijn favorieten naast de ballads ‘One More Night’ en ’Devil Woman’ en die andere vier originals die de band heeft weten te schrijven. Het is lekker ritmisch waarbij ik normaal gezien de heupen bij los zou gooien.

Natuurlijk zijn naast deze zeven uit eigen koker ontstane songs ook de covers van hoogstaande kwaliteit zoals voorlaatste track ‘Mama He Treats Your Daughter Mean’ welke ik eerder bij een live optreden mee mocht beleven. Ik zeg swingen maar op dit ‘old skool’ jazzy geluid waar KOTW ook weer zijn hand niet voor omdraait.

Als ode aan de vorig jaar veel te jong overleden geluidsman Arjan van Dijk schreef Ruud Weber het nummer ‘One More Night’ waarbij de piano intro van Govert me al de haren in de nek laat opstaan. Smaakvol en gevoelig dat zijn de woorden die Weber’s vocalen, Stef’s gitaar, Marlon’s beheerste drumms en Govert’s ingetogen orgel bij mij oproepen. Wàt een afsluiter van deze piekfijne cd ‘Get Up, Get Down & Get With It.

Met dit album laat King Of The World zien hoe jarenlange samenwerking en een diversiteit aan roots-georiënteerde stijlen samenvloeien tot het kenmerkende geluid waar de band om bekend staat. Zangeres Christine Tambakis heeft een intense goed geschoolde stem, tel daarbij het magistrale gitaarspel van Matt Schofield bij op en u weet dat dit ‘Get Up, Get Down & Get With It’ een knap staaltje vakmanschap is geworden.

King Of The World; een opwindende band wiens muziek de grenzen tussen funk, soul, rhythm ‘n blues en roots doet vervagen en zo ook met Get Up, Get Down & Get With It!

Tracklist:

  1. In Between The Lines
  2. Black Coffee (feat. Christine Tambakis cover Tina Turner)
  3. Back In My Hometown (feat. Matt Schofield)
  4. Devil Woman
  5. Get Up, Get Down & Get With It
  6. Brand New Day (feat. Christine Tambakis cover Ruthie Foster)
  7. Keep The Fire Burning
  8. Walk That Walk
  9. Mama He Treat Your Daughter Mean (feat. Matt Schofield & Christine Tambakis cover Ruth Brown)
  10. One More Night (ode to Arjan van Dijk †)

Wil je wat meer weten over de muzikanten dan kun je onderstaand op ‘t woordje hier klikken en lees je wat de man àchter het instrument drijft in ‘t leven.

Lees HIER het interview wat ik in December 2018 met Ruud Weber mocht hebben.
Lees HIER het interview wat ik in December 2018 met Matt Schofield mocht hebben.
Lees HIER het interview wat ik in Oktober 2019 met Stef Delbaere mocht hebben.
Lees HIER het interview wat ik in Oktober 2019 met Marlon Pichel mocht hebben.

Onderstaand de tourposter waar je het kersverse album ‘Get Up, Get Down & Get With It’ live kunt ervaren. Ik zeg kopen die kaartjes want ook dit album scoort bij ondergetekende als uitmuntend!

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: