Little Steve & The Big Beat – Circles

Album: Circles
Artist: Little Steve & The Big Beat
Record Label: Timezone Records/Sonic Rendezvous
Release Date: 27/09/2024

Recensie: Nicolette Johns

Morgen komt ‘ie uit (27.09.24), CIRCLES, en dat wordt gevierd met een CD-presentatie op zondag 29 September ’24 a.s. op het Haarlem Roots House • Haarlem Vinyl Festival in Patronaat, Haarlem. Het moest acht jaar na hun debuutalbum Another Man duren eer dat er tijd gevonden werd – Little Steve & The Big Beat zijn een veelgevraagde band – om de opvolger op te nemen. Om alvast een voorproefje te nemen op de onderstaande bespreking kan ik u melden dat net als Another Man ook deze Circles grif de handen op elkaar gaat krijgen in de media.

Little Steve & The Big Beat bestaan uit frontman/gitarist/zanger Steven van der Nat, de ritme-sectie wordt gevormd door bassist Bird Stevens en drummer Jody van Ooijen, het duo-blazerssectie zijn Evert Hoedt op baritonsaxofoon en Martijn “Tinez” van Toor op de tenorsaxofoon.

Ook horen we op deze nieuwe schijf een aantal gasten zoals toetsenist Bas Janssen, Pascal Haverkate die in de titeltrack trompet aan de blazerssectie toevoegt maar óók kittige Kat Riggins de Amerikaanse blueszangeres waarmee frontman Steven van der Nat menige bühne beklom tijdens haar eerdere Europese optredens is op Circles te horen. Zij tekent voor de backing vocals in ‘Only Got Eyes For You’.

Alweer een dikke tien jaar beklimmen Little Steve & The Big Beat menig podium in binnen- en buitenland en steeds weer wordt de band maar al te graag terug gevraagd. Zelf ben ik een aantal malen getuige geweest van een live optreden, iedere keer zorgde hun Rhythm & Blues voor een geweldige muzikale beleving.

De nieuwe cd die overigens ook op vinyl te verkrijgen is waarvan het ‘zwarte goud’ deze keer in de bloedmooi rood is geperst herbergt elf louter zelf geschreven songs.

De opener heet ’99Lbs’ doet verlangen naar de tijd dat een fifties outfit nog flatteus stond bij ondergetekende én dat de benen nog van elastiek leken. We horen een lekkere samenwerking van de saxofonisten Hoedt en van Toor. Gast toetsenist Bas Janssen omlijst van der Nat’s vurige vocalen en groovend gitaarwerk., Negenennegentig pond liefde zingt frontman, wat mij betreft negenennegentig pond van uitstaand schrijverstalent! Oordeelt u zelf in onderstaande clip.

Albumopener:

‘The Shame Is On You’ is in dezelfde stijl, de song doet me verlangen naar een mooie jukebox waaruit dit vintage geluid zou moeten schallen. De scherpe gitaarsolo is om de vingers bij af te likken, fijne sound deze gitaar! Lekkere song die me in de verte aan het werk van de Britse James Hunter doet denken, ook hier weer een fijn orgeltje…

‘Anna Lee’ is broeierig en sensueel, Steve’s vocalen zijn een paar octaven lager dan in de eerste twee nummers en ook dat wordt hier gesmaakt! In deze song bevestigt van der Nat waarom hij vaak door internationale artiesten uitgenodigd wordt hen te begeleiden, wàt een fijne gitarist is deze jonge man toch! Ook hier weer uitstekend koperwerk en wat te denken van Jody ‘The Shuffle King’ van Ooijen en kompaan Bird Stevens op de dikke snaren van de bas. Laatstgenoemde tekent ook voor de mix van het album overigens.

Alsof je in The Big Easy met een begrafenisstoet meeloopt zo hoort het duistere ‘Circles’ aan, Little Steve & The Big Beat schetsen hier een muzikaal schilderij waar de sombere kleuren ons hedendaags bestaan vertegenwoordigen. De ‘muffled trumpet’ van Pascal is de sinistere toevoeging op deze titeltrack.

De gitaarfanaten zullen uit de pan gaan bij de gitaarpartijen in ‘Find Me A Way’; tijdens een live performance zal deze song heel wat teweeg gaan brengen dat verzeker ik u!

Het enige instrumentale nummer op dit album werd bij uitzondering geschreven door Martijn van Toor en zou zo als herkenningsmelodie van een cartoon à la Pink Panther kunnen dienen. Smooth Tinez, lekker smooth!

Het is even wachten maar op het vrolijke en goed in het gehoor liggende ‘Only Got Eyes For You’ is ze dan toch eindelijk te horen die ‘kittige’ Kat Riggins. Ook al zingt Little Steve hier voor/met bluesdiva Kat, tóch heeft van der Nat al bijna twintig jaar alleen ogen voor z’n eigen Shirley. Ook in dit nummer weer zo’n fijne synergie tussen de blazers-sectie Hoedt/van Toor en de gitaarklanken van frontman van der Nat. Fijne song!

Laid back is misschien wel een goede beschrijving voor ‘Runaway Man’ waar steeds weer van die mooie riffjes zijn te beluisteren. De ritme-sectie is ook weer van grote klasse. Misschien wel een van mijn favorieten naast ’99 Lbs’, ‘Anna Lee’ en de titeltrack ‘Circles’.

De afsluiter ‘Rome’ is er een van het croonertype; een beetje de vreemde eend in de bijt op dit album maar daarom niet minder goed. Verrassende performance van vocalist Steven van der Nat, maar het akoestische gitaarwerk raakt mij wel!

Met deze elf nieuwe songs op Circles kan de bestaande fan-base het hart ophalen en de kennismaker zal zich laten meelokken door de muzikale kwaliteit die de band àltijd levert. Conclusie: zet de stoelen en de tafels aan de kant, haal je dansschoenen van zolder, blaas het stof eraf en dansen maar!!!

Tracklist:

01. 99 Lbs
02. The Shame Is On You
03. Anna Lee
04. Walking At Night
05. Circles
06. Alive
07. Find Me A Way
08. Tired Of Moaning
09. Only Got Eyes For You
10. Runaway Man
11. Rome

Op het Haarlem Roots House • Haarlem Vinyl Festival zie je trouwens twéé bands voor € 16.50. Klik HIER om je tickets zeker te stellen.

1 thought on “Little Steve & The Big Beat – Circles”

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: