Neil Young roert zich weer eens op positieve wijze. Het lijkt soms wel of de oud-strijder sinds de zware hersenoperatie die hij begin 2005 onderging een extra boost heeft gekregen. Hij was de afgelopen zeven jaar zeer productief met het afleveren van nieuw werk en met het oppoetsen van oude glorie. De te verwachten plaat van de Canadees op 5 juni a.s. wordt een combinatie van historie en nieuwe glorie. Want ‘Americana’ is een album met uitsluitend traditionele Amerikaanse liederen. En eentje met de volledige line-up van zijn vertrouwde begeleidingsband Crazy Horse bestaande uit Billy Talbot, Ralph Molina en Frank Sampedro. Dat was voor het laatste het geval met de plaat ‘Broken Arrow’ uit 1996 (op de CD ‘Greendale’ uit 2003 deed Frank ‘Poncho’ Sampedro niet mee op de plaat maar wel on-tour).
[Neil Young & Crazy Horse 1975]
Over Neil Young is ook veel te vertellen. Gelukkig is er ‘The Neil Young Times’, zoals de nieuwspagina op zijn eigen website heet. Met al het printwaardige nieuws onder eindredactie van de Mister Young himself. Over ‘Americana’ verklaart de oude bard: “liederen als ‘Tom Dooley’ en ‘This Land Is Your Land’ zijn allemaal songs die we kennen uit onze tijd op de kleuterschool, klassieke Amerikaanse folk songs. Destijds aangeduid als ‘protest songs’, ‘murder ballads’ of kampvuurliedjes met universele, verwante verhalen bestemt voor iedereen. Maar Crazy Horse heeft er zo een eigen draai aan gegeven en ze zijn nu van ons. Wat deze songs verbindt, is dat ze weliswaar een Amerika oproepen dat niet meer bestaat, maar tweehonderd jaar later wel weer emoties en scenario’s oproepen die nu een zo mogelijk nóg grotere impact hebben met wat er gaande is in dit land. De teksten zijn opmerkelijk betekenisvol in een samenleving die een culturele en economische storm doorstaat, vooral in dit verkiezingsjaar. Deze songs zijn vandaag de dag nog even krachtig en scherp als toen ze werden geschreven.”
[Neil Young & Crazy Horse 2012]
Ook heeft Neil Young voor het boekje dat bij de CD hoort voor elke song een stukje tekst geschreven om het lied in kwestie in zijn historische context te plaatsen. ‘Tom Dooley’ – een oude North Carolina folk song en murder ballad – is gebaseerd op een ware gebeurtenis, de moord op Laura Foster in 1866 in Wilkes County (NC). In 1958 werd er een #1 hitversie van opgenomen door het Kingston Trio. ‘This Land Is Your Land’ is één van de Verenigde Staten’s meest beroemde volksliederen. De tekst is gebaseerd op een bestaande melodie en werd in 1940 geschreven door Woody Guthrie. In een kritische response aan Irving Berlin’s ‘God Bless America’, welke Guthrie beschouwde als onrealistisch en zelfgenoegzaam. ‘Gallows Pole’ is een populaire folksong met Finse roots: ‘Gallis Pole’, en werd gepopulariseerd door Leadbelly. Het nummer wordt beschouwd als een traditional, wat betekent dat de auteur onbekend is. Een track die we ook nog kennen van het album ‘Led Zeppelin III’ uit 1970. ‘High Flyin’ Bird’ is een oude bekende voor Neil Young: het nummer van Billy Edd Wheeler coverde hij in zijn pre-Buffalo Springfield dagen met The Squires. ‘God Save the Queen’ was volgens Neil Young een evergreen in Amerika vóór de onafhankelijkheid.
[Neil Young and Crazy Horse op Farm Aid 2003]
In januari van dit jaar stond de 37 minuten durende jam ‘Horse Back’ van Neil Young & Crazy Horse al op zijn website online. Deze werd op 6 januari opgenomen in de Audio Casa Blance studio. Er zat geen tracklisting bij, maar de video toonde wel tekstvellen voor songs met titels als ‘Gallows Pole’, ‘Clementine’, ‘This Land’, ‘Oh Susanna!’, ‘She’ll Be Coming Around The Mountain’ en ‘Gotta Travel On (Done Laid Around)’. De definitieve tracklisting voor ‘Americana’ wordt nu:
01. Oh Susannah
02. Clementine
03. Tom Dooley
04. Gallows Pole
05. Get A Job
06. Ravel On
07. High Flyin’ Bird
08. She’ll Be Comin ‘Round The Mountain
09. This Land Is Your Land
10. Wayfarin’ Stranger
11. God Save The Queen
[Neil Young – Buffalo Springfield deal is off]
Dit houdt wel in dat de reünie van Buffalo Springfield – een andere invloedrijke band met Neil Young uit de jaren zestig – definitief van de baan is. Dat heeft medeoprichter Richie Furay www.richiefuray.com/ onlangs laten weten. Ook een eerder aangekondigde tour is hiermee afgeblazen. Buffalo Springfield werd in 1968 ontbonden en kwam in de herfst van 2010 weer samen voor een benefietoptreden. Afgelopen zomer waren er nog eens zes optredens in Californië en eentje op het multi-stage camping festival Bonnaroo in Manchester, Tennessee. Daar werd toen gelijk maar een tour van 30 optredens aangekondigd. Maar die gaat nu dus zeker niet door. “Buffalo Springfield staat niet langer op Neil’s prioriteitenlijstje, hij heeft nou eenmaal zo zijn kuren”, zo verwoordde een teleurgestelde Richie Furay het op de Amerikaanse radiozender WBAI. Of er naar aanleiding van het uitbrengen van ‘Americana’ wel een tour met de originele Crazy Horse aan zit te komen is nog onbekend. Volgens drummer Ralph Molina is er voorlopig nog niets concreet: “but it’s in the horizon… somewhere!”
[Preorder ‘Americana’ hier: neilyoung.com/preorder]
All images © photographers. Preview: GvdH.