Sizzling performance by Nick Dittmeier and The Sawdusters @ Qbus – Leiden

Nick Dittmeier and The Sawdusters speelden Dinsdag 10 September 2024 jl. in Muziekhuis Qbus – Leiden. Tekst en foto’s Keimpe Sliep.

‘Van Polanen Presenteert’ toverde maar weer eens een onontdekte Americanaparel uit zijn hoge hoed. Dit keer betrof het een lang bewaard geheim uit het Diepe Zuiden van Indiana in de Verenigde Staten.

Sinds het moment van programmering keek ik smachtend uit naar dit optreden van de relatief onbekende Nick Dittmeier and the Sawdusters.
Dittmeier, in het verleden nog frontman van het roemruchte countrysoulcollectief Slithering Beast, staat alweer wat jaartjes op eigen benen.

Meestal staat hij op het podium met de geregeld van bezetting roulerende Sawdusters. Deze Europese tour wordt hij bijgestaan door Josh Bradley op drums en de lieftallige Shelley Anderson op de basgitaar.

Dinsdagavond was het dan eindelijk zover. Precies om negen uur. En om alvast op de zaken vooruit te lopen: in een zinderende Qbus werden de torenhoge verwachtingen met speels gemak ingelost.
Tijdens de show al werd er gesproken over het topgeluid in de zaal. Iets wat Josh Bradley na afloop bevestigde als zelfs het beste geluid van de tour so far. Hulde dus aan de geluidsman!

Dittmeier, niet vies van een covertje meer of minder heeft de gave andermans liedjes volledig naar zijn hand te zetten. Bijvoorbeeld ‘I Ain’t Superstitious’ van Howlin’ Wolf, te vinden op zijn laatste EP, ‘Fast Fashion’.

En zo ook Bruce Springsteen’s ‘State Trooper.’ Dat qua sfeer deed denken aan David Newbould’s legendarische uitvoering van ‘Twilight Zone’ van de Golden Earring, bijna exact een jaar geleden op ditzelfde podium aan de Middelstegracht in Leiden.
Maar zeker ook eigen nummers als ‘The Poet, The Priest and Me’, ‘I Suppose’ en ‘Turned & Walked Away’ stonden als het spreekwoordelijke huis waar het heerlijk toeven is.

Nick Dittmeier, met die prachtige countrystem, en zijn Sawdusters Shelley en Josh hebben een onvergetelijk anderhalf uur neergezet waar, om maar eens een cliché te gebruiken, in Americanaland nog heel lang over na gesproken wordt.

Nick Dittmeier and The Sawdusters vervolgen hun uitgebreide Europese tour met enkele optredens op Scandinavisch grondgebied en daarna Duitsland. Naar verluidt is hij met zijn band direct na het signeren van de gewilde elpees linea recta de bus in gestapt om maar op tijd te zijn voor het eerstvolgende optreden in Malmö, nog geen twintig uur later. Het typeert het soms ook harde leven on the road en dat geeft nog veel meer cachet aan wat we vanavond in de Qbus hebben mogen beleven.

Er vallen dit seizoen onder de noemer ‘Van Polanen Presenteert‘ nog meer mooie Americana, Soul én Blues pareltjes te ontdekken in de Qbus, check HIER de kalender.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: