Krachtige Aftrap Sunday Blues @ Hofsteenge – Grolloo door José Ramirez

José Ramirez speelde op 08 September 2024 jl. in zaal Hofsteenge in Grolloo. Een korte sfeerimpressie in woord en beeld van Gerrie van Barneveld.

Geboren in San José – Costa Rica na zes jaar omzwervingen in de US uiteindelijk neergestreken in Lafayette – Louisiana treedt runner-up winner International Blues Challenge 2020 José Ramirez (36 jr.) op in ons Blues Village Grolloo. Ramirez bracht Juni jl. zijn derde (live) album Bad Hombre Live op het label Blue Crawfish Records uit en is sindsdien op promo-tour. José is een graag geziene gast in Nederland waar hij ooit in 2018 al in L’Esprit optrad maar boekte ook grote successen in België waar hij bijvoorbeeld een knetterend optreden op Swing Wespelaar afsloot.

Vandaag is Ramirez uitgenodigd om het nieuwe seizoen van Sunday Blues te openen. Inmiddels wordt José Ramirez door het Belgische impresariaat Glory Box voor boekingen in België, Nederland en Luxemburg vertegenwoordigd en dus is het niet verwonderlijk dat zijn begeleiders ook daar vandaan komen. De ritme-sectie bestaat uit drummer Marcus Weymaere en bassist Carlo Van Belleghem, op toetsen Dominique Vantomme.

In een redelijk gevuld Hofsteenge wordt de eerste set van deze middag afgetrapt met een vertolking Albert King’s ‘The Hunter’. Ramirez speelt passievol lange solo’s waarbij veelvuldig het publiek wordt uitgenodigd deel te nemen. Ook heeft José veel oog voor zijn begeleiders waarvoor hij regelmatig zijn waardering laat blijken.

‘Three Years’ is de opvolger en komt van zijn debuut album Here I Come (2020) dat door niemand minder dan Anson Funderburgh werd geproduceerd en die ook de legendarische sessieband samenstelde. Het nummer hangt aan elkaar van gepassioneerd gitaarwerk en uitstekende vocalen maar live moeten we wel de blazerssectie (Texas Horns) missen. Toch is dat geen aderlating en blijft de song overeind.

De Drentse mannen krijgen een speciaal nummer te horen ‘One Woman Man’ dat van datzelfde album komt; ook in Grolloo komt Ramirez van het podium af om zijn publiek een blik van dichtbij op de geleende Fender Telecaster te gunnen. Ja, hiermee krijgt Ramirez de handen grif op elkaar!

Het vierde ‘Major League Blues’ komt van het gelijknamige album uit 2022 dat hij met Jimmy Johnson opnam bij Delmark Records. Een nummer over hoe gelukkig hij zich prijst te mogen spelen met de vele legendes die Chicago en Texas blues scene telt. Het nummer wordt gemixt met een stukje van ‘Come On In My Kitchen’ (Robert Johnson) is alweer het laatste nummer voor de pauze.

In de set twee van dit krachtige optreden van José Ramirez zien we een mooie voortzetting van de lange nummers met indrukwekkende solo’s van voor de pauze, we horen ‘The Blues Is Allright’ waarbij het publiek niet vergeten wordt; er wordt meegezongen en gedanst.

De opvolger ‘Sweet Sixteen’ van B.B. King is nog zo’n succesformule door een geweldige lange solo, Ramirez trekt alles uit de kast en oogst veel applaus en gejoel. Naast dit alles gunt José ook zijn begeleiders de spotlight. Zo is er een machtig duel met Carlo Van Belleghem.

Het is hard werken als fotograaf vanmiddag want Ramirez is overal, tussen het publiek, vanachter de bar en natuurlijk op de bühne. José toont zich een top entertainer, weet zijn – bij aanvang wat afwachtende – publiek in te pakken met zijn gitaarskills en innemende persoonlijkheid.

Als we alweer het derde nummer ‘Stop Teasing Me’ (Bad Hombre – 2024) mogen beleven wacht ons een verrassing als het jonge talent Jermain ter Veer de Telecaster krijgt omgehangen, Ramirez spoort de jonge gitarist uit Assen aan tussen het publiek zijn talent te tonen.

Aan alles komt een eind en zo ook aan deze middag Sunday Blues met seizoen opener José Ramirez; afsluiten doet de man uit de ‘rijke kust’ met een ballad ‘As You Can See’ dat ook weer op Here I Come uit 2020 is te vinden. Natuurlijk flirt Ramirez aan het eind van zijn optreden naar het respectabele Holland International Blues Festival, wij van The Blues Alone? wensen hem vooral een ‘rijke’ muzikale carrière.

José Ramirez en zijn Belgische begeleiders sluiten een prima, enthousiast optreden van ruim anderhalf uur af met een fijne rij geïnteresseerden bij de merchandise stand voor het nieuwe album Bad Hombre waar vreemd genoeg weinig van werd gespeeld. Ramirez heeft nog een paar optredens in de lage landen gepland, wellicht wil jij er ook bij zijn?

Prima begin van het nieuwe seizoen in Hofsteenge! Er staan nog meer mooi optredens gepland op de kalender van Café Hofsteenge in het mooie Blues Village Grolloo, daar kan jij ook bij zijn! Check de optredens op onderstaande poster….

1 thought on “Krachtige Aftrap Sunday Blues @ Hofsteenge – Grolloo door José Ramirez”

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: