Blues @ the Factory: de Bonus editie

Greg Izor én Ticket West speelden op donderdag 08 Augustus 2024 jl.in De Gelderlandfabriek, Culemborg. Een verslag van Ton Kok met foto’s van Piet Verkade (waarvoor hartelijke dank!)

Sinds september 2022 vindt in de Gelderlandfabriek het gebeuren Blues @ the Factory plaats, doorgaans op de 4e donderdag van de maand. Het is er de laatste tijd altijd lekker vol met veel vaste gasten, maar ook nieuwelingen weten de weg inmiddels te vinden. In juni was de laatste editie voor de zomerstop en in september gaat het weer verder.

Maar het evenement heeft inmiddels een vaste plaats op de blueskalender weten te veroveren en op Culemborg Blues in augustus spelen de mannen op Culemborg Blues als Blues @ The Factory on Tour en 8 augustus jl. had organisator Walter Wilhelm nog een bijzonder extraatje in petto, een dubbele CD presentatie van de CD’s “All Is Well” van Ticket West en de CD “Sustained Winds” van Greg Izor, beiden op het For The Road Records, het label van Walter Wilhelm, tevens de man achter het Blues @ the Factory concept.

Ticket West beet om half negen het spits af. Het is de band van de broers Pascal en Walter Wilhelm, vanavond bijgestaan door Bas Kleine op harmonica en door een op het podium met de band debuterende drummer Bas Janssen.

De band begon met de naar mijn weten enige cover van de avond, een instrumentale versie van het Mel Tormé nummer ‘Comin’ Home, Baby’. Daarna kregen we tien van de elf nummers te horen van de nieuwe CD, allen geschreven door Pascal Wilhelm. De set werd aangevuld met het wat oudere ‘I Did You Wrong’. De nummers waren kort en puntig en lagen prima in het gehoor. Nergens ellenlange solo’s, maar sterk opgebouwd en prima afgerond gitaarwerk.

Ook als zanger staat Pascal zijn mannetje, af en toe ondersteund door Walter. Bas Janssen klonk alsof hij al jaren achter het drumstel zat en Bas Kleine … wat kan je nog over deze gigant toevoegen.

De band speelde precies en uur en deed me in de pauze snel naar de CD stand rennen. Weer een top CD erbij!

Na een korte pauze verschenen de mannen van de huisband op het podium: Harm van Essen op gitaar, Paolo de Stigter achter het drumstel en met Dirk Wagensveld op bas.

Dirk is vaak aanwezig bij Blues @ the Factory, waar hij regelmatig de bas overneemt van Walter Wilhelm. Frontman was de tegenwoordig in Spanje wonende Amerikaan Greg Izor. Zijn nieuwe CD werd ook opgenomen met Spaanse muzikanten. Hij is een regelmatige gast in de Gelderlandfabriek en speelt in Nederland vaak samen met deze muzikanten. Ook Greg speelde veel werk van de nieuwe CD.

Acht van de tien nummers van “Sustained Winds” kwamen voorbij, maar natuurlijk werd ook het ondeugende “Chucufu” werd niet vergeten. Zeker een publieksfavoriet. De mannen van de Thomas Toussaint Band (laten we de begeleidingsband maar gewoon bij naam noemen) stond als een huis en met name de chemie tussen Greg en Harm is fenomenaal.

Behalve een prima zanger en klasse harmonicaspeler is Greg een begenadigd songwriter, die de traditionele blues toch net een eigen ‘twist’ weet te geven en het publiek helemaal weet in te pakken. Het laatste deel van de set verschenen ook Pascal Wilhelm en Bas Kleine nog even op het podium en kregen we een spetterende finale.

Er werden deze avond twee prima CD’s gepresenteerd. Later deze mand spelen Ticket West met Greg Izor ook op (The Night Before) Culemborg Blues en de dag erna staat de Blues @ the Factory Band op op het festival met wat speciale gasten. Op het terras bij het podium wordt La Chouffe getapt, dus reden temeer voor een bezoekje.

Al met al een super bonus avond in de Gelderlandfabriek. Chapeau!

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: