Album: SMALL WORLD
Artist: Ripoff Raskolnikov Band
Record Label: XLNT Records & Booking
Release Date: 06/12/2018
Recensie: Nicolette Johns
Tijdens de donkere dagen voor Kerstmis en Oudejaarsavond wordt er nét nadat de Goedheiligman is langsgeweest tóch nog een album uitgebracht, Small World. Een album van niet zomaar een muzikant maar van een hele goede – in Nederland en Belgie nog niet zo héél bekende muzikant (uitgezonderd de kenners) – singer/songwriter Ripoff Raskolnikov. Dit album bewijst opnieuw dat hij met zijn band ook het stevigerere werk met gemak aankan.
Ripoff Raskalnikov is de artiestennaam Ludwig ‘Lutz’ Knoglinger, een uit Oostenrijk afkomstige 63 jarige gitarist/singer-songwriter die al jaren zeer actief is in het circuit. Ripoff groeide op in een intellectuele familie (zijn vader was een natuurkundige), maar Lutz werd aangetrokken door de hippiebeweging, was dol op de romans van Dostojevski en hij voelde zich vooral aangetrokken tot de buitenwereld van zonde en straf. Dat is ook waarom Knoglinger koos voor de naam Raskolnikov, een naam die hij zelfs probeerde te formaliseren maar de Oostenrijkse autoriteiten stonden het niet toe. De keuze voor zijn artiestennaam was snel gemaakt, nog immer is hij op het podium te aanschouwen met hoed, gestreept colbert mét rode roos op het revers.
Deze ‘ere Hongaar’ is een vaste gast in Boedapest en daarbuiten, speelt samen met vele blues muzikanten en mag ook op een aantal vertolkingen van een paar van zijn hersenspinsels door meer bekendere artiesten zoals Ian Siegal rekenen. De laatst genoemde nam bijvoorbeeld ‘Horse Dream’ op voor het uit 2007 daterende album Swagger en ‘Temporary’ op het 2015 album One Night In Amsterdam. Ripoff Raskolnikov is een vaste gast tijdens de jaarlijkse ‘get together’ van de Braindogs (Quimby) waarvoor ook Siegal ieder jaar weer naar de Hongaarse hoofdstad afreist om daar rond de verjaardag van Tom Waits vele, vele toeschouwers een avond vol Waits nummers te brengen.
Ripoff brengt ongeveer iedere twee jaar een nieuw album op de markt en omdat hij veel concerten geeft, kan hij rekenen een op trouwe fanbase, waaronder ondergetekende en zoals eerder gezegd de kenners uit de Lage Landen. Lost and Found uit 2010, ging bijna uitsluitend over liefde, erotiek, relatie, Odds and Ends uit 2016 én de nieuwe schijf Small World staan meer open voor andere artistieke of sociale thema’s, maar zijn toch geen gepolitieke statements.
De band speelt al twaalf jaar samen, Ripoff’s begeleiders zijn Szabolcs Nagy op piano, Varga ‘Laca’ László speelt de bass en Lajos Poor is de drummer – zijn allemaal uitstekende, ervaren muzikanten. Over zijn begeleiders zegt Raskolnikov zelf “het zijn drie geweldige instrumentalisten, maar we zijn een echte band geworden, zowel muzikaal als menselijk samen. We houden van elkaar, we kunnen elkaars onzin verdragen”. Zijn belangrijkste inspiratiebronnen voor z’n lange en veelzijdige carrière zijn zonder twijfel Bob Dylan en Tom Waits.
Small World bevat 11 tracks waarvan ik als fan van zijn raspige stem maar zeker zijn schrijverskwaliteiten het gros u van harte aanbeveel om kennis te maken met deze bijzondere muzikant. Zonder Raskolnikov in een bepaald hokje te willen duwen wil ik vooral de liefhebbers van Tom Waits aanraden het album een luisterend oor te bieden.
Mijn persoonlijke favoriet opent het album, de song is getiteld ‘Sharks’ en is waarschijnlijk een van de meest politiekgetinte van het album. Het nummer handelt over de talloze bootvluchtingen die nergens in Europa welkom zijn, is de song geadresseerd aan het adres van premier Viktor Oban die een muur langs de grens met Servië? De raspige stem van Ripoff spuwt de schitterende teksten als “some people swim for their lives while other run their own private armada” in je gezicht en of je wilt of niet je gaat over de situatie in de wereld nadenken. Voeg daar nog eens een sterke blazer bij en u begrijpt waarom ik dit nummer tot mijn favorieten heb gelanceerd.
Alweer zo’n protestlied tegen de gevestigde orde is ‘Inuit Girl’ wat handelt over een moneymaker-man die denkt dat alles te koop is en een Eskimovrouw in een bar probeert op te pikken.
‘Blue Afternoon’ geeft toetsenist Szabolcs Nagy alle ruimte, een song over overspel. Alweer van die mooie zinnen “while you shower my kisses off your skin”, een testimonial hoe leeg een clandestine relatie door de bank genomen vaak is.
Persoonlijk vind ik het nummer ‘People’ met zijn ska/reggae-achtige melodie een beetje ‘the odd one out’ van het album.
De schitterende titelsong ‘Small World’ ontstond in Boedapest, in de flat van zijn manager Peter Podlovics. Hoe ouder je wordt, hoe kleiner de wereld wordt is Ripoff’s conclusie.
Door merg en been gaat de tekst van ‘I’ll Walk Away’ waarin Raskolnikov misschien wel over mijn grootste angst schrijft, Alzheimer. Prachtige tekst, hét kippenvelmoment van het album.
Een goed album, voor de tekstliefhebber een aanrader, nu maar wachten wanneer de man weer eens in de Lage Landen een podium zal beklimmen.
Tracklist:
- Sharks
- The Way the Wond Blows
- Inuit Girl
- Blue Afternoon
- People
- So Much Water
- Thang
- Ada
- Small World
- Small Town Beauty
- I’ll Walk Away