JW Roy and the Royal Family speelden op 15 oktober in de Binnenzaal van De Oosterpoort in Groningen. Support: Judy Blank. Een verslag van Ria Pronk met foto’s van Gerrie van Barneveld.
Aan Judy Blank vanavond de eer om te openen voor JW Roy. De single ‘Sweet Mary Jane’ werd veel gedraaid op de vaderlandse radio en Judy Blank was in een klap beroemd. Een tweede album kwam er: ‘Morning Sun’ en een clubtour.
Vanavond in de Oosterpoort een kort en bondig voorproefje van dit album. Na de openingssong, waarbij Judy zichzelf begeleidt op gitaar, sluiten de bassiste en de drummer van Roy & The Royal Family aan. Zij maken normaalgesproken ook deel uit van de band van Judy Blank en ze zijn er toch. Dat blijkt een fijn stel muzikanten bij elkaar. Judy Blank heeft een heerlijke stem, die zich perfect leent voor het poppy Americana genre.
Daarnaast heeft zij een flinke dosis zelfspot en een uitdagende manier om haar publiek te betrekken bij haar show. Mogen zijn wie je bent, het leven best lastig vinden zijn uitspraken van iemand die zoekt en zich ontwikkelt en dat maakt het optreden tot een heerlijke eerlijke performance.
In september 2017 vierde JW Roy zijn 20-jarig artiestenbestaan onder de naam ‘Van Slagerszoon tot Songsmid’. Had hij eerst nog het idee om wielrenner te worden, uiteindelijk koos hij voor de muziek. Na Engelstalig te zijn begonnen, schreef JW Roy lange tijd songs in het dialect van zijn geboortegrond, het Brabants en Nederlands. In 2016 won JW Roy een SENA Performers Award voor het meest gedraaide Nederlandstalige liedje van 2016: ‘Treur Niet’ dat hij met Diggy Dex opnam. Wie JW Roy nog niet kende, kende hem toen wel. De ware Americana liefhebber had hem natuurlijk
al veel eerder ontdekt.
Er is een gemêleerd publiek op de been in De Oosterpoort. De opkomst lijkt me prima voor een maandagavond. De set wordt geopend met het enigszins onheilspellende ‘Don’t Walk Out On Me’ van het laatste album ‘A Room Full of Strangers’. Een stem om van te smullen en een band om bij te watertanden, dat wordt snel duidelijk. The Royal Family bestaat uit Roel Spanjers: piano, orgel en accordeon, Cok van Vuuren, gitaar en andere snaarinstrumenten, Judith Renkema, elektrische en contrabas en Jan Pohl op drums. Deze laatste vervangt Rob Wijtman.
Van het album ‘A Room Full of Strangers’ passeren het uptempo ’Blue Sunrise’, geschreven door Roel Spanjers en de ballad ‘Kind of Blue’. De, onlangs verschenen, single ‘Doreen’ is een aangrijpend verhaal over een dementerende oma die in haar hoofd terugkeert naar Indonesië, waar ze geboren is. Naast songwriter en muzikant is Roy een prima verhalenverteller. De uitstapjes van de band, die hij beschrijft, of het nu de reis naar Austin Texas is of het tripje naar Oerol op Terschelling, je zou willen dat je erbij was geweest.
Twee songs passeren van het album dat gewijd is aan het leven van wielrenner Lance Armstrong: ‘Lance, the rise and fall in 14 songs’. ‘The Beast’, vertelt het verhaal over de slopende ziekte die Armstrong heeft getroffen: het beest dat verslagen moet worden. ‘Juan Pelota’ is een song over het koffiehuis dat Armstrong in Texas heeft geopend en waar de volledige Royal Family onder leiding van Jan Willem urenlang tevergeefs heeft gewacht op de komst van de omstreden wielrenner.
Op speciaal verzoek volgt Kitchen Table Blues en natuurlijk mag een Towns Van Zandt-cover niet ontbreken. “Altijd dezelfde akkoorden, altijd somber, maar ook altijd bloedstollend mooi”, volgens Roy. White Freight Liner Blues, is een van Van Zandt’s medium sombere nummers. Onder leiding van Judy Blank gaan de voetjes van de vloer, op ‘You’re Still on my Mind’ (George Jones).
Judy Blank wordt op het toneel gevraagd voor het akoestische ‘Trust The Dust’, waarbij Cok van Vuuren zijn gitaar heeft ingewisseld voor de banjo en Roel Spanjers de accordeon ter hand heeft genomen. ‘Gentle River’, van Alison Krauss, dat je terugvindt op ‘Dry Goods and Groceries’, is eveneens een akoestisch juweel. In de toegift wordt ‘Feel Like Going Home’ van Charlie Rich gespeeld, wederom op speciaal verzoek. En daar is niet alleen de dame die het heeft aangevraagd dankbaar voor. Rock en rollend komt er dan een einde aan de show met ‘Are you ready’.
Naast de charismatische frontman toont Cok van Vuuren zich een veelzijdig gitarist. Hij weet zowel uit de afgeleefde Fender, alsook uit de Rickenbacker de mooiste begeleidingspartijen en solo’s te toveren. En passant loodst hij drummer, Jan Pohl, door de nummers. Die laatste verdient een groot compliment voor deze invalklus, waarvan de voorbereiding bestond uit het opsturen van een lijstje met nummers. Judith Renkema is volledig op haar plek in de familie. En ook over Roel Spanjers kunnen we kort zijn. Deze muzikale duizendpoot vult aan, accentueert en ondersteunt met de Hammond of piano. Daarnaast zijn zijn backingvocalen sterk. Met zoveel ervaring en spelplezier op een podium kon het natuurlijk niet anders dan een fantastische avond worden.
Liefhebbers van kwaliteits-Americana van eigen bodem, grijp je kans, ga je herfstdepressie te lijf en verwen jezelf met een avondje JW Roy and the Royal Family.
21 oktober Paradox, Tilburg
26 oktober Gebouw T, Bergen op Zoom
2 november Poppodium Grenswerk, Venlo
9 november Metropool, Hengelo
16 november Iduna, Drachten
18 november Café Schiller, Aalten
23 november Effenaar, Eindhoven
24 november Theaters, Tilburg