Al 3 decennia is het plein (Grote Baan) in Wespelaar (België) op het voorlaatste weekend van Augustus het decor voor het bluesfestival – nog steeds – gratis Swing Wespelaar. 2018 zal het 31e jaar worden dat de organisatie een line-up neerzet waar vele binnen- en buitenlandse bluesliefhebbers op afkomen. De muziek die voor het publiek al bekend is maar ook zeker weet de organisatie ieder jaar weer nieuwe acts te boeken die als een mooie ontdekkingsreis voor het publiek werkt.
Ook in 2018 biedt het programma een blend van blues, roots en rhythm ‘n blues zodat de vele muziekadepten tijdens drie dagen hun muziekhonger zal kunnen stillen.
De organisatoren van Swing Wespelaar werpen zich ook op als gastheer voor de Belgische Blues Challenge dat in September zal gehouden worden in Haacht. Ook hierover zal TBA? u als lezer op de hoogte houden.
De line-up van vrijdag 17/08/2018:
Black Cat Biscuit (B)
Mark (Monday Lovers/Six-pack) speelde al sinds mensenheugenis muziek met Yasser (Six-pack). Yasser leerde dorpsgenoot Patrick (Big Mama’s Kitchen/Elmore D/Rhythm Bombs) beter kennen dankzij bevriende dochters. Patrick had dan weer een muzikale link met Stanley (Dr.Rhythm/Phil Bee & The Buzztones/Love Veins/Rhythm Bombs) en tijdens gastoptredens in hun show bleek dat Jeffrey (Belgium’s got Talent/Festeyn) meer dan klaar stond om in de drumvoetsporen van zijn vader te treden. Enkel de tijd ontbrak om iets met dat muzikaal potentieel aan te vangen; in 2015 was de tijd voldoende rijp om het schijnbare toeval in te halen en zag Black Cat Biscuit het eerste levenslicht.Black Cat Biscuit trekt de kaart om enkel eigen nummers te brengen, covers zijn niet toegelaten….al is de verwantschap met goede Roots-& Bluesmuziek steeds tastbaar aanwezig.
Black Cat Biscuit speelt een bezwerende gig die je niet mag missen, hierna zal niets meer hetzelfde zijn!
Jimmy Johnson (USA)
Johnson (1928 Mississippi) speelde in zijn jongere jaren piano en hij zong in gospelkoren. Hij en zijn familie verhuisden in 1950 naar Chicago, waar hij gitaar in zijn vrije tijd leerde spelen. Hij begon professioneel te spelen met Slim Willis in 1959, waarbij hij zijn achternaam veranderde in Johnson, net als zijn broer Syl. Als gitarist werd hij beïnvloed door Buddy Guy en Otis Rush. Hij speelde onder andere met Freddy King, Albert King, Magic Sam, Otis Rush en Eddy Clearwater. In de zestiger jaren speelde hij meer in een R & B-stijl, in samenwerking met Otis Clay en Denise LaSalle . Johnson had in de vroege jaren zestig zijn eigen band en tegen het midden van de jaren zestig had hij zijn eerste single uitgebracht. In 1974 keerde Johnson terug naar het spelen van blues, werkte hij samen met Jimmy Dawkins en reisde hij in 1975 met Otis Rush door Japan.
Ten Years After (UK)
Ten Years After’s grootste succes ‘I’m Going Home’ is afkomstig van het tweede album van de band: Undead (1968). Een jaar later spelen ze op het legendarische Woodstock, wat ze een wereldwijde doorbraak oplevert. Deze legendarische vierde vorig jaar hun 50-jarige jubileum met ‘A Sting In The Tale’, het laatste nieuwe studio-album. Zanger/gitarist Alvin Lee is er niet meer bij maar met Marcus Bonfanti in de gelederen is de band verrassend sterk gebleven.
De line-up van zaterdag 18/08/2018:
Hoodoo Monks (NL)
Hoodoo Monks is een Brabants bluestrio uit de regio Eindhoven. De band, die nu zo’n drie jaar bij elkaar is, bestaat uit zanger-mondharmonicaspeler Erik van Tilburg, gitarist Benito Berndsen en drummer Peter van der Zanden. Hoodoo Monks brengt pure, onversneden blues ten gehore, een authentiek en puur eerbetoon aan helden als Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Little Walter en Willie Dixon. Gebracht met een aanstekelijk enthousiasme,resulterend in een uitbundige interactie met het publiek. De Hoodoo Monks weten altijd en overal een zinderend feestje te bouwen, ook in België?
The Ragtime Rumours (NL)
Zoals hun naam doet vermoeden brengen The Ragtime Rumours een bruisende mix van ragtime, drunk-swing, swampy blues, hillbilly en western ten gehore. In 2017 won dit Limburgse gezelschap de Dutch Blues Challenge en nog maar een paar weken geleden werden zij in het Noorse Hell tot winnaars van de European Blues Challenge gekroond!Een kleurrijk gezelschap samengebracht door Tom ‘Howlin Stone’ Janssen om de bluesvibe te verspreiden. Straight from de Limburgse Maasdelta!
Matthew Skoller (USA)
Matthew Skoller is iemand die gepokt en gemazzeld is in de Amerikaanse blues scene en er wordt met respect naar hem omgezien. Deze typische Chicago bluesvocalist en mondharmonicaspecialist, vaste klant in Buddy Guy’s Legends Club is ook een veelgevraagd studiomuzikant en producer. De afgelopen 30 jaar heeft hij een staat van dienst met o.a. Lurrie Bell, John Primer, Deitra Farr, Koko Taylor en The Blues Orchestra. Tevens was en is hij de grote animator van het project ‘The Chicago Blues Legends’.
Elles Bailey (UK)
Elles Bailey is een upcoming zangeres afkomstig uit Bristol. Haar debuut album Wildfire kwam in Septembere 2017 uit en naar aanleiding hiervan volgde er al verschillende hitjes. Zo stond het nummer ‘Same Flame’ voor meer dan een maand in de Country Rock Spotify playlist. Hierdoor heeft ze 260.000 luisteraars weten te bereiken!
Guitar Slim Jr. (USA)
Rodney Armstrong a.k.a. Guitar Slim Jr. (1952) is een Amerikaanse New Orleans bluesgitarist en zanger. Tijdens zijn lange speelcarrière heeft hij met talloze andere bluesmuzikanten gewerkt. Zijn debuutalbum, Story of My Life (1988), werd genomineerd voor een Grammy Award. Gitaar Slim Jr. heeft vele jaren op het New Orleans blues clubcircuit gewerkt en zijn repertoire werd meer en meer afhankelijk van het materiaal van zijn vader Guitar Slim. Zijn debuutalbum, opgenomen in 1988, Story of My Life, werd genomineerd voor een Grammy Award voor Best Traditional Blues Album in 1989. Guitar Slim Jr. tourde met Stevie Ray Vaughan in de late jaren 1980 en ze bleven vrienden tot de dood van Vaughan in 1990.
Guy King (USA)
Toen Guy King, geboren in Israël, in de VS arriveerde, bracht hij een korte tijd door in Memphis en New Orleans voordat hij zich in Chicago vestigde. King bracht zes jaar door in de band van de blues-zanger Willie Kent in Chicago en werd Kent’s bandleider. Nadat Kent stierf begon King aan zijn solocarrière. Guy King nam een pauze van optreden na de dood van Kent. Hij verklaarde: “Toen Willie in 2006 overleed, wilde ik niet teveel spelen, ik werd gevraagd en verwacht Willie’s band “The Gents” te leiden zoals ik deed toen hij ziek was, maar het voelde niet goed voor mij. “The Gents” was de band van Willie Kent. Inmiddels is Guy King met zijn eigen band een graag geziene gast in het club circuit van Chicago.
Afsluiter T.B.C.
De line-up van zondag 19/08/2018:
Hat Fitz & Cara (AUS)
Hat Fitz & Cara’s muzikale stijl is een unieke combinatie van folk, roots en gospel blues met oude tijdaroma’s die doen denken aan een keer een keer vergeten. Hat Fitz is de “veteraan” wildeman van de bluescène in Australië, hij heeft een record van 18 straight appearances op Byron’s East Coast Blues en Roots Festival, een plaats die getuigt van zijn geweldige live-uitvoeringen en populariteit bij festivalgangers. Cara put uit de achtergrond van haar ziel, ze heeft ervaring op het gebied van drummen, evenals wasborden, fluit en tinfluit, soms zelfs allemaal tegelijk. Samen neemt dit paar je mee op een muzikale reis met ruime, onstuimige hoogtepunten en verlangende, bluesachtige dieptepunten. Van het Australische binnenland tot de Grote Baan in Wespelaar, Hat Fitz & Cara zetten een show op die gegarandeerd energiek en stimulerend is.
Andy J Forest Swamp Crawlers (USA)
Forest werd geboren in 1955 en speelt sinds 1977 professioneel harmonica. De man nam inmiddels 7 lp’s, 12 cd’s en twee 45’s op. Deze opnamen bevatten voornamelijk originele nummers van Forest zelf. Na tien jaar in Europa te hebben gewoond, keerde hij in 1991 terug naar zijn thuisbasis in New Orleans, waar hij in clubs speelt en vaak op tournee gaat in Europa en Canada. Vroege invloeden waren Sonny Terry, Sonny Boy Williamson, James Cotton, Paul Butterfield, Taj Mahal en Charlie Musselwhite om er maar een paar te noemen. Hij speelde op het podium met B.B. King, Bobby Blue Bland, Johnny Shines, Champion Jack DuPree en vele andere grootheden uit de blues.
Catfish (UK)
Winnaars van British Blues Award Catfish heeft zichzelf een uitstekende reputatie verworven als een uitstekende live band met frontman in de 23-jarige gitarist/zanger Matt Long, die met passie de blues vertolkt. De band ontving 5 nominaties in de British Blues Awards en wederom zijn ze genomineerd voor 4 Britse blues awards. Beide albums hebben de nummer 1 bereikt in de IBBA Blues Airplay Charts. De band sloot al succesvolle tours af door Nederland en Spanje, staan voor nog eens 3 Europese tours voor 2018 te trappelen waar onder het opreden in Wespelaar.
Diunna Greenleaf and Blue Mercy (USA)
Bij de Blues Music Awards 2014 won Greenleaf de Koko Taylor Award (Traditional Blues Female) en versloeg ze mede genomineerden Teeny Tucker, Lavelle White, Trudy Lynn en Zora Young. Greenleaf (Houston 1957) en haar begeleidingsband, Blue Mercy, hebben een aantal jaren op het internationale toneel gespeeld. In 2005 namen ze deel aan en zegevierden ze tijdens de International Blues Challenge in Memphis, Tennessee. Ze trad ook op als backing vocalist voor Pinetop Perkins, in het segment van het Grammy Award-winnend album. Diunna Greenleaf heeft op vele muziekfestivals opgetreden zoals het Blues to Bop-festival in Lugano, het Montreal International Jazz Festival het Arkansas Blues and Heritage Festival (2007), Notodden Blues Festival (2008). Nu is Swing Wespelaar aan de beurt!
Sugaray Rayford (USA)
Sugaray Rayford een enorme entertainer letterlijk én figuurlijk. Je hoort echo’s van Muddy Waters en Otis Redding. Ondanks zijn gestalte beweegt de man zich met veel energie en gracieus op het podium, zijn vloeiende danspasjes doen aan James Brown denken. Sugaray Rayford start zijn muzikale carrière op 7-jarige leeftijd als zanger en drummer in een gospelkoor. Later wordt hij de frontman van R&B/funkband Urban Gypsys en perfectioneert zijn stem verder in de bluesgroep Aunt Kizzy’s Boyz. In 2011 begint hij als frontman van de Mannish Boys, maakt er het veelgeprezen album Double Dynamite mee dat de prijs voor Best Traditional Blues Album op de Blues Music Awards krijgt. Wespelaar maak je klaar voor een ‘earth & booty shaking’optreden van Sugaray Rayford en zijn mannen!
Mocht je het festival 3 dagen willen meemaken dan is er de mogelijkheid om te kamperen. Je kan met je tent of mobilhome terecht op Swing Wespelaar’s eigen camping. Deze ligt op een kleine 10 minuten wandelen van het festival terrein.
Het adres van de campingsite is Heike 12, 3150 Wespelaar.
Het camping terrein opent op vrijdag 17 augustus om 12u. De kosten om op de camping te kunnen verblijven zijn € 7,00.
Houd er rekening mee dat kamperen buiten deze camping is niet toegestaan.
Hopelijk ben jij er ook weer erbij in het derde week-end van augustus!